Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Szárazeledelek fehérjetartalma

Szárazeledelek fehérjetartalma

Az állati eredetű melléktermék egészen pontosan az állat szőre, bőre, faggyú, zsiradék, csont, halpikkely, bél, belsőségek, hulladék és NEM hús! Van olyan ismert márka, ahol a tápszemcsék többféle színűek, és leírja, hogy két féle színű tápszemcse tartalmaz 4% állati mellékterméket. Akkor mennyi állati fehérje van a tápban? Jó ha 2% vagy kevesebb.

Akkor honnan a többi tizen, huszon százalék fehérje?

Ha tovább olvassuk az összetételt, meg fogjuk találni a fehéjekivonat vagy fehérjehidrolizátum vagy növényi fehérje kivonat kifejezések valamelyikét. Ez lefordítva szóját jelent a tápokban. Fehérjehidrolizátumot egyébként gyártanak emberi fogyasztásra is, ez nem feltétlenül állateledel alapanyag, de fel szokták tüntetni, hogy miből készült (leggyakrabban csirkehús, tejkazein, vörös húsok, szója). Manapság ha húsból készült a hidrolizátum, azt a gyártó büszkén fel is tünteti, ha ezt nem teszi meg, az jellemzően szóját jelent, csak a „szója” szó nagyon ciki lett. Mennyivel jobban hangzik a növényi fehérjekivonat vagy a fehérjehidrolizátum. Mindjárt tudományosabban hangzik, és az átlagember azt hiszi, hogy valami különlegesen jó minőségű alapanyagból készült tápot vagy konzervet vett.

A húsliszt az bizonyos százalékban csontőrleményt is tartalmaz, az igényesebb gyártók alacsony csontliszttartalmú húslisztet használnak fel, amit szintén feltüntetnek a termék leírásánál.

A legprofibbak az un. szuperprémium tápokban emberi fogyasztásra alkalmas húsokat dolgoznak fel, kíméletes eljárásokkal, hogy a húst a legmagasabb fokon tudja hasznosítani a kutya/macska szervezete. De ne tévesszen meg senkit a szuperprémium név sem, mert néhány prominens, nagynevű márka tartalmaz szóját, úgyhogy tessék szíves megnézni a tápok összetételét és ne essünk hasra a márkanévtől!

A kutya és a macska ragadozó állat, az evolúció során az állati fehérje, hús feldolgozására, megemésztésére kialakult rövid emésztőrendszerrel.  A háziasítás csak egy pillanat a kutya/macska evolúciós történetében, ez messze nagyon kevés idő volt arra, hogy az ember által kreált silány tápokat meg tudja emészteni.  Arra kérlek benneteket, péntárcátokhoz mérten igyekezzetek a minőségi állati fehérjét tartalmazó eledellel etetni kedvenceteket!

Folytatom a témát hamarosan a többi összetevővel, mert itt még nincs vége a történetnek. Jön a gabonatartalom, ballasztanyagok, kálcium, foszfor, allergizáló összetevők, …

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom