Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
A kutyám szereti a csokit!

A kutyám szereti a csokit!

Többször előfordult már, hogy szemtanúja voltam, hogy a csokit majszolgató gazdi boldogan osztja meg eme nyalánkságot kiskutyájával. Nehéz ilyenkor okosnak lenni, hogy hogyan szóljak, hogy ne tűnjek okoskodónak, akinek nincs más dolga, csak hogy más normális embereket szekáljon. Azt gondolom, hogy lehet okosan is kényeztetni, úgy, hogy ne okozzunk bajt, és ez nem vicc.

A csoki megölheti a kutyánkat!

A kakaóból készült csokoládé teobromint tartalmaz, ami a kakaó egyik alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Ránk serkentőleg hat, de nem így kutyánkra. Ez számára kis mennyiségben is méreg. Szervezetük sokkal lassabban bontja le, mint a miénk, felhalmozódik, raktározódik benne. Testsúlykilogrammonként 100-200mg már halált, ennél kisebb mennyiség is rendkívül súlyos tüneteket okozhat. A csoki elfogyasztása után már néhány órával jelentkezhetnek a tünetek: hasmenés, hányás, szomjúság, gyors szívverés, nyáldzás, izgatott viselkedés. A teobromin a központi idegrendszerre hat, felpörgeti az anyagcserét, a szívet, szapora légzést okoz. Súlyos esetben renyhe lesz az izomműködés, veseelégtelenség, szívritmuszavar lép fel, majd következik a rángógörcs, tüdő, légzés, szívleállás. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. 

A rossz hír, hogy nincs ellene gyógyszer. A jó hír, hogy ha időben észrevesszük a tüneteket, és azonnal orvoshoz fordulunk, a még fel nem szívódott teobromin eltávolítható a beteg szervezetéből.

Fontos! A csokit soha ne hagyjuk olyan helyen, ahol a kutya elérheti!

Kapható kereskedelmi forgalomban "kutyacsoki", amin fel van tüntetve, hogy teobromint nem tartalmaz, vagy csak kakaó ízű, de kakaót sem tartalmaz. Ha csokit akarunk adni, nem gond, de adjunk kutyacsokit, és azt is mértékkel. Minden jutalomfalatra érvényes, hogy nem azzal lakatjuk jól a kutyánkat, macskánkat, nem helyettesítheti a főétkezést. Szóval a jelszó: Csak mértékkel! Webshopunkban megtalálhatóak a teobromin mentes csoki-snackkek, csokis ízű puszedlik.

Egy kis segítség a teobromin, koffein tartalomhoz 100g-ra vonatkoztatva (Adatok: Háziállat Magazin):

  • Natur kakaópor: 3200mg
  • Cukrozott kakaópor: 600mg
  • Tortabevonó: 1700mg
  • Étcsoki: 600mg
  • Tejcsoki: 250mg

Ez azt jelenti, hogy egy 7 kg-os francia bulldogot egy tábla étcsoki megölhet!

Gondolkodjunk és kényeztessünk okosan, játékkal vagy más, veszélytelen jutalomfalatokkal!

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom