Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Édesítőszerek hatása kedvencünkre

Édesítőszerek hatása kedvencünkre

Édesítőszerek  hatása kedvencünkre

Rögtön az elején azzal kezdeném, hogy mi a manónak kellene egyáltalán bármilyen édesítőszert is adni akár cicának akár kutyának? Ha hízékony vagy már túlsúlyos, inkább játszunk, mozogjunk vele többet, adjunk neki zsírszegényebb, de élelmirostokban gazdagabb kaját. Ha te diétázol, ne adj a light kajádból automatikusan nyálcsorgatós kutyafülünek. A macseszok meg nincsenek megveszve úgysem az édességért.

Szóval akkor térjünk a lényegre!

Nagyon veszélyes: A kutyára nézve káros, sőt életveszélyes a xilit, azaz a nyírfacukor , ami nagyon sok élelmiszerben előfordulhat. Diétás sütinkből mielőtt akár egy picike darabot is adnánk kutyusunknak, ellenőrizzük az összetételét! Számos paleo édességben is előfordulhat, ne vegyük készpénznek, hogy ami paleo az a kutyánknak is adható.  A xilit jelentősen megemeli a kutyák inzulinszintjét, így a vércukorszintje a kritikus érték alá csökkenthet, mely hasmenést, hányást, levertséget, bizonytalan, koordinálatlan  mozgást vagy kómát képes előidézni, illetve májkárosító hatása is lehet. Kutyákra nézve már 1g/10ttkg is életveszélyes lehet!

Ha ilyesmit akár alkalmilag vagy rendszeresen fogyasztotok, tartsátok biztonságos helyen elzárva, de legalábbis zárható dobozban. Nem papírdobozban, mert simán kibontja a kis ügyes.

Ha véletlenül mégis beleeenne, mert annnnyira okos, hogy mégis megkaparintja, azonnal vigyük orvoshoz a biztonság kedvéért!

A macskákra még kutatják, hogy miért, de nincs hatással, bár májkárosodás náluk is kialakulhat. De mivel a macskák nem éreznek édes ízt, ezért nem valószínű, hogy elcsábulnak. A nyers husi sokkal vonzóbb számukra.

Méz: teljesen ártalmatlan, de teljesen fölösleges is, mert romlanak a fogai tőle és fölösleges kalória, különösen hízékony kutyáknak.

Fruktóz: magyarul gyümölcscukor, ezt semmiképpen nem javasolandó, inzulinrezisztenciát és magas vérnyomást okoz(hat).

Sztívia: elméletileg csak hasmenést okozhat, más káros hatásról nem tudni.

Eritrit: szintén nincs tudományosan bizonyított egészségkárosító hatása.

Szacharin, aszpartám…: a minden egyébféle édesítőszerrel az a gond, hogy az egyik országban betiltották, a másikban meg egészségesnek titulálják. Van ahol rákkeltőnek van minősítve, van ahol nem. Nálunk, kis hazánkban tele vannak velük a light, diétás termékek, hát én inkább nem javasolnám se kutyának se macskának.

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom