Kérjük adja meg nevét, e-mail címét!

09
január
2017

Vesebetegség versus száraztáp

Számos kérdéssel megkerestek bennünket. A leggyakrabban felmerülő hiedelmeket, k&e...

01
november
2013

Eutanázia

Eutanázia, amikor hagyni kell elmenni...

...
02
október
2013

Tápválasztás, fajtatápok

Labrador-táp vagy nagytestű kutyáknak való táp?

...
további bejegyzések

Tápválasztás, fajtatápok
2013 október 02

Miben más, illetve mit tud egy fajtatáp a normál táptípusokhoz képest? Azt gondolom, semmit. A fajtatápok a bolti, kiskereskedelmi forgalmazást segíti elő, mert nem kell a gazdinak gondolkodni, különösen első kutyásoknak, hogy a fajtatiszta kutyusának milyen tápot is vegyen. Van egy labradorod? Hurrá! Veszel neki Labrador fajtatápot. Westid van? Veszel Westi tápot. Ez a legegyszerűbb, de nem mindíg a legjobb választás.

A fajtatápokat, az illető fajta általános fizikai jellemzőihez igazítják, ami nem jobb választás, mintha egy kistestű kutyáknak való eledel helyett egy westinek való fajtatápot választasz. Ennek az az oka, hogy fajtán belül is különböző az egyes egyedek tápanyag, fehérje, energia szükséglete. Azon kívül egy fajtán belül különböző lehet a testméret, fizikai jellemzők, testtömeg, és az aktivitás. Például a labrador fajtán belül is óriási különbségek vannak. A testtömegük 25kg-tól akár a 40kg-ot is elérheti. Igazi munkakutya, de segítőkutyának, vagy csak házikedvencnek is kiválóan alkalmas. Természetesen egy aktív munkakutyának és egy keveset mozgatott házikedvencnek egészen más az energiaigénye, teljesen más összetételű szárazeledelre van szüksége. Nem többet kell adni a fajtatápból az aktív munkakutyának, hanem teljesen más összetételű eledelt, magasabb fehérje és zsírtartalommal. Ugyanez érvényes a fajták többségére.

Válasszunk kutyánk energiaigényének, testméretének, életkorának megfelelő eledelt. Nagytestű, közepes mozgásigényű kutyáknak nagytestű -Large Breed- kutyáknak való, nagy mozgásigényű, sportos kutyának Sport/Energy/Active/Maintenance/High Energy magas kalóriatartalmú, közepes testű, normál mozgásigényű kutyának közepes testű -Medium Breed- szárazeledelt, és még folytathatnám a sort.

Az életkor szerinti tápválasztás sem egyszerű, mert egy kistestű kutya 12 hónapos korára felnőttnek számít, de a testméret növekedésével kitolódik a Puppy és Junior életkor, Egy molosszer típusú kutya felnőtt kori súlya 50-60kg fölött van, náluk a Junior életkor kitolódik 1,5-2 éves korig. A senior életkorral fordított a helyzet, a kistestű kutyák jóval később öregszenek, mint nagytestű társaik. Egy bullmasztiff 5-6 éves korától, míg egy chihuahua 10 éves kora fölött számít seniornak, és ennek megfelelően kell eledelt is váltani.

Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget!

Legegyszerűbb, ha vásárlás előtt tájékozódsz, beszélsz hozzáértővel, hogy ne költs fölöslegesen és a megfelelő szárazeledelt válaszd!

Mi is szívesen segítünk, kérdezz telefonon, e-mailen, ahogy kényelmesebb!