Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Tápválasztás, fajtatápok

Tápválasztás, fajtatápok

Miben más, illetve mit tud egy fajtatáp a nem fajtatápokhoz képest?

A fajtatápok részben a bolti, kiskereskedelmi forgalmazást segíti elő, mert nem kell hozzá az eladónak túlzottan értenie a tápokhoz és a gazdinak is kényelmesebb, különösen első kutyásoknak, hogy a fajtatiszta kutyusának milyen tápot is vegyen. Van egy Labradorod? Hurrá! Veszel neki Labrador fajtatápot. Perzsa cicád van? Veszel Perzsa tápot.

A fajtatápokat az illető fajta általános fizikai jellemzőihez igazítják. Ilyen például a szájszerkezet, mozgás/energia igény, szaglóhám mérete, szőr- és bőrtípusa…. A brachycephalic, azaz nyomott orral rendelkező kutya fajtáknál (Boxer, Bulldog, Mopsz…) a fajtatápok esetében a tápszemcse térbeli formája úgy van kialakítva, hogy könnyebben meg tudja enni, mint a lapos, hagyományos kialakítású tápszemeket. A munkakutyáknál (Golden, Labrador, Németjuhász…) más az energia igény, míg a mini kutyáknál (Yorky, Chihuahua) nagyon kicsi a szaglóhám, így intenzívebb illatúak az eledelek, és még sorolhatnánk a kutya fajtákat és jellemzőiket. Ugyanez érvényes a cicákra is, figyelembe veszik a szőrtípust, anatómiát, testméretet, életmódot, sőt esetenként az emésztőrendszer működését is. Szóval sok esetben nagy segítség lehet a fajtatápok megléte.

Amennyiben nem szeretnénk a fajtatápok nagyobb költségét bevállalni, válasszunk cicánk, kutyánk energiaigényének, testméretének, életkorának megfelelő eledelt. Más a helyzet étel intolerancia, allergia esetén, ebben az esetben beszélj állatorvosoddal, hogy mit kellene kizárni az étrendből, de mi is szívesen segítünk.

A kutyáknál az életkor szerinti tápválasztás sem egyszerű, mert egy mini 10 hónapos kortól, kistestű kutya 12 hónapos korára már felnőttnek számít, de a testméret növekedésével kitolódik a Puppy és Junior életkor. Egy molosszer típusú kutya felnőtt kori súlya 50-60kg fölött van, náluk a Junior életkor kitolódik 1,5-2 éves korig. A senior életkorral fordított a helyzet, a kistestű kutyák jóval később öregszenek, mint nagytestű társaik. Egy bullmasztiff 5-6 éves korától, míg egy chihuahua 10 éves kora fölött számít seniornak, és ennek megfelelően kell eledelt is váltani.

Cicáknál általánosan 1 éves kortól számít felnőttnek.

Kutyák esetében:

Kistestűek (4-10kg): 10 hónapos kortól

Közepes testűek (10-25kg): 12 hónapos kortól

Nagytestűek (25-40kg): 18 hónapos kortól

Óriás testűek (40kg fölött): 20-24 hónapos kortól számítanak felnőttnek. A testsúly a várható felnőttkori testsúlyra vonatkozik.

Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget!

Legegyszerűbb, ha vásárlás előtt tájékozódsz, beszélsz hozzáértővel, hogy ne költs fölöslegesen és a megfelelő szárazeledelt válaszd!

Mi is szívesen segítünk, kérdezz telefonon, e-mailen, ahogy kényelmesebb!

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom