Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Kaja, kaja, kaja és kaja

Kaja, kaja, kaja és kaja

Mind a három féle táplálási formának megvan a maga tábora, legyen szó kutyáról vagy macskáról. Felhívnám a figyelmet néhány különbségre, ami segít eldönteni melyiket, illetve milyen mixet válasszunk.

A száraztáp egyik nagy előnye, hogy költségtakarékos, hiszen nem tartalmaz  (vagy csak elhanyagolható mennyiségben) vizet, míg a konzerv jóval gusztusosabbnak látszik, de annak a sok pénznek a java részét a víztartalomért adjuk ki. A legmagasabb minőségű szuperprémium konzerveknek is kb. 75-78% víztartalma van, nem beszélve a "gazdaságos" verziójukról ahol ez az érték elérheti a 93-95%-ot is. A konzerveknél oda kell figyelni az összetevőkre, mert sok szuperprémium konzerv 100%, vagy nagyon magas hústartalmú, ami nem tartalmazza az állati szervezet egészséges működtetéséhez szükséges valamennyi összetevőt (vitaminok, nyersrost, nyomelemek, ásványi anyagok, nyershamu, kálcium, foszfor, magnézium, ...), vagy nem megfelelő százalékban. Ezek a konzervek, és meggyőződésem szerint általában a konzervek, inkább kiegészítő, mint kizárólagos táplálásra valók.

A házi kosztnál mindjárt más a helyzet. Nem kis feladat olyat főzni a kutyánknak, macskánknak, hogy az tartalmazza mindazt az állati fehérjét/zsírokat, olajokat/kálciumot/foszfort és még sorolhatnám a legfontosabb összetevőket, szóval mindezeket a megfelelő arányban és mennyiségben, ami kedvencünk életkorának, fajtájának, mozgásigényének megfelel. Másképp kell táplálni egy kistestű kölyköt mint egy molosszoid, óriástestű seniort. Nem jó a túl sok hús, ügyelni kell a napi bevitt kálcium/foszfor arányra, káros a túl sok és a túl kevés is. A húsok kálciumot visznek ki, a foszfor a kálciumot felszívódni segíti. A túl sok foszfor kinyírja a vesét, a túl kevés, gyengíti a csontozatot.

Nem egyszerű a történet ugye? Nagyon fontosak ezek az összetevők kölyökkorban, amikor a vázrendszer, izületek, kötőszövetek kifejlődnek, és nem mindegy az agy, a szív fejlődésének sem, hogy a szükséges mennyiségű esszenciális aminosavhoz, omega3, omega6 zsírsavhoz, taurinhoz, l-karnitinhez hozzájut-e. Ne sajnáljuk kölyökkorban a minőségi szárazeledelre a pénzt, hosszú távon megtérül. Egy éves korra kifejlődik az izület, a görbe csont körbe marad, később már nincs mód a hibánkat helyrehozni.

A házikoszt kiegészítője lehet a szárazeledelnek, de a részarányra ügyeljünk, és arra is, hogy ne adjunk túlfűszerzett, sós, zsíros, emészthetetlen ételt kutyánknak, macskánknak. Tudni kell, hogy a ragadozóknak sokkal rövidebb a bélcsatornája, mint a mindenevőknek vagy a növényevőknek. A ragadozók nagyon csekély részben tudják megemészteni a nyers, de sok esetben a főtt zöldségek nagy részét sem. A gyümölcsökből kinyerhetik a szénhidrátot, gyümölcscukrot, vitamint, de mértékkel adjuk. Ilyen pl. a banán, héj nélküli barack, alma is. Lehet viszont adni savanyított tejterméket: túrót, kevés joghurtot kiegészítőnek (1-1 kanállal).

Ügyeljünk arra, hogy ne váltogassuk hektikusan a szárazeledelt, a konzervet és a házikosztot. Ez egyenes út a hasmenéshez, később az idült emésztési problémákhoz. Inkább keverjük, hadd tudjon hozzászokni az emésztőrendszere, hasnyálmirigye, mája a kiegyensúlyozott, egyenletes terheléshez.  Mekkora boldogság a felszedhető kaki egy elhúzódó hasmenéses időszak után? Ha szárazeledelt váltunk, fokozatosan tegyük, 1-2 hétig keverjük az újat a régivel (kivétel ez alól az a kevés valóban holisztikus táp).

A márkákról, prémium, szuperprémium, holisztikus valamint az  un. "médiatápokról" későbbi blogbejegyzésben lehet majd olvasni. Remélem tudtam segíteni, a Facebook oldalunkon szívesen veszem a hozzászólásokat. Beszélgessünk! Szép napot!

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom