Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Kutyát szeretnék

Kutyát szeretnék!

Kutyát szeretnék! Pár gondolat mielőtt belevágsz a kutyázásba, vagy mást örvendeztetsz meg egy cuki kölyökkel.

„Kutyát szeretnék!”

Rögtön egy idézettel kezdem: „A legrégebbi közhely, mégis igaz: a kutya nem csak karácsonyra szól, hanem egész életükre.”

Még kiegészíteném a fenti örökbecsű mondatot pár gondolattal:

A kutya nem születésnapi ajándék

barátnak, gyereknek, nagyszülőnek stb., mert egyedül van, hogy örüljön, vagy egyszerűen meglepetésnek. Nem december 8-ra kell egy kiskutya, hanem akkorra, mikorra te, a gyerek, a család felkészült a fogadására. Felelős tenyésztő 8 hetes kora előtt nem ad oda kölyköt. Próbálj meg olyan Berni pásztor kölyköt találni, aki éppen dec. 8-án lesz 8 hetes! Egy kiskutya fogadására fel kell készülni, mert komoly felelősség, és 10-20 évre szóló elkötelezettséget jelent, nem szólva a szerencsétlen fajtaválasztásról. Ez a cuki pofa kiskutya eszik, kakál, pisil, sétáltatni, nevelni kell, és nagyon gyorsan megnő. Tele vannak a menhelyek, erdő, mező meggondolatlanul hazavitt kutyákkal.

Jaj de cuki, vigyük haza!

Nehéz, ilyenkor a szülőnek nemet mondani, de a felelős kutyatartásba nem fér bele az ilyen módon hazavitt kutyus. Valószínűleg apa/anya már akkor meg fogja bánni, hogy engedett a gyereknek, amire hazaérnek. Jön a : „Most mit kezdjünk vele? Jézusom ez rász…rt a szőnyegemre! Tüntessétek el innen ezt a dögöt!”  Ez a cukipofa kis plüssmackó ráadásul meg fog nőni, és ha nem foglalkoztatok vele, egy böhöm nagy „Rontópál” lehet belőle, és már kész is a potenciális menhelyi kutya. Előbb vagy utóbb. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek aki fel tud nőni a feladathoz, és családtaggá tud válni az ilyen ad hoc kutyus.

Miért szeretnél kutyát?

Ha most vesztetted el előző kutyusodat, várj, adj magadnak időt a gyászra. Várd meg azt a pillanatot, amikor úgy érzed, hogy felkészültél egy újabb hosszú távú kapcsolatra, újra nyitott vagy, újra tudsz adni figyelmet, szeretetet.

Első kutyusod lesz?

Gondold végig mit vállalsz, beszélj szakemberrel, olvass utána mi mindenre kell felkészülnöd, mivel jár az új családtag megjelenése. Gondold végig, bele fér-e az életedbe egy kiskutya ? Mennyire aktív életmódot élsz, ezzel összefüggésben milyen fajtát válassz, vagy milyen temperamentumú kutyust fogadj örökbe? Lesz-e rá elég időd? Mit szól hozzá a család? Ha mindenki akarja, ha kinézted a fajtát vagy ellátogattál menhelyekre (figyelve méretre, temperamentumra), ha telik állatorvosra, kajára, felszerelésre, ha lesz helye az életedben, akkor mondhatod, hogy felkészültél!

Nem az első kutyád, de a többit elajándékoztad, beadtad menhelyre

Mert mind kezelhetetlen volt? Gondolkodj el rajta, nem benned van-e a hiba! A „rossz kutya” jelző mögött általában egy felkészületlen, „nem falkavezér” típusú gazda áll. Ha nem sétáltattad, mozgattad eleget, nem szocializáltad, nem nevelted, ne számíts jobbra ezután sem. Tedd meg azt a szívességet jövendőbeli kis barátodnak, hogy nem csinálsz belőle potenciális menhelyi kutyát. Tanulj a múltból!

Fajta- és egyáltalán kutya választáshoz adunk majd még mankót, beszélünk még az életmódunk szerinti választásról. Igyekszünk nagyon olvasmányosak lenni.

Számomra kedvelt irodalom: Jan Fennel könyvei, kedvencem: A kutya legjobb barátja, és Cesar Millan: A kutya mint családtag, is tartalmaz sok okosságot, ha valakinek kedve van még olvasgatni a témában.

Vissza a listához

Fontos! Kutyámat/macskámat állatorvos megvizsgálta, és az általa felállított diagnózis alapján ő ajánlotta a diétás tápot.

Kisállatomat rendszeresen, de legalább 6 havonta állatorvosi felülvizsgálatra viszem, illetve ha állapotában bármikor változás lép fel, azonnal felkeresem vele állatorvosomat.

A fenti feltételeket elfogadom.


Mégse Elfogadom